[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column offset=”vc_col-lg-8 vc_col-md-8 vc_col-xs-12″][vc_single_image image=”15775″ img_size=”full” qode_css_animation=””][vc_separator type=”transparent” thickness=”0″ up=”48″ down=”0″][vc_column_text]
Yoga in the mix
[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” thickness=”0″ up=”18″ down=”0″][vc_column_text]Hatha yoga is de yogastijl waar de meeste mensen aan denken bij het woord yoga.
Een fysieke yoga, een yang yogavorm waarin je liefdevol uitgedaagd wordt.
Fysieke (soms uitdagende) houdingen en dan toch ontspannen kunnen blijven met de adem is waar we naar streven. Krachtig en toch zacht. Kijken naar de tijd van de dag, het seizoen, orgaanklok, energiebanen.
Soms ontvang je hier meer uitleg over, andere keren laten we je alleen maar voelen.
Staande asana’s (yogahoudingen), zittende en liggende oefeningen wisselen elkaar af zodat ons hele lichaam gerekt en gestrekt wordt. Aandacht voor kracht, balans, heup- en hartopeners, twisten, voor- en achteroverbuigingen. Alles in balans.
Elke week een nieuwe les, zodat het uitnodigend blijft, en met voldoende herhaling voor herkenning en zodat je verschil gaat merken door de beoefening van onze lessen.
We kunnen alle houdingen makkelijker en moeilijker maken En zo aanpassen dat iedereen veilig mee kan doen.
Momenten om na te voelen wat bepaalde houdingen met ons doen geven tijd om te observeren en te verzachten.
Adem. Zo iets vanzelfsprekends en tegelijkertijd verleren veel mensen gaandeweg het leven goed of volledig te ademen.
We houden de adem vast, de adem zit heel hoog of we ademen zelfs omgekeerd.
Een goede, zachte, volledige adem zorgt voor meer rust in ons zenuwstelsel. Hoe lekker een effectief is een paar keer diep doorademen en zuchten bijvoorbeeld?
Gedurende alle yogalessen hebben we aandacht voor de adem. Soms tellen we de adem, we verlengen deze. We letten op de in- of uitademing. We laten deze door de neus binnen komen, is dan het linker neusgat meer open/gesloten dan het rechter? En kunnen we dat sturen?
Is het heel warm, dan passen we een verkoelende ademtechniek toe terwijl er ook juist activerende en stimulerende oefeningen zijn.
Binnen de yoga noemen we dit samengevat pranayama. Prana = levensenergie, chi, ki, hoe jij het wilt noemen. Yama = beheersing. Ayama= verlenging van die prana.
Tijdens de yoga in the mix lessen is hiervoor altijd aandacht. Zonder adem geen yoga. De adem haalt je altijd terug naar NU. Soms als losstaande oefeningen, soms als een rode draad.
Meditatie, wat is dat nu eigenlijk?
Mediteren komt van het Latijnse woord meditatio wat komt van meditari en nadenken of overdenken betekent.
Dit is misschien wat misleidend, want tijdens meditatie wil je eigenlijk juist niet denken. Wat je wel wilt is je gedachten of sensaties observeren, zonder te oordelen over die gedachten en prikkels.
Door te leren focussen op een object en de ogen stil te houden alsook de tong zul je merken dat de tijd tussen de gedachtes groter wordt en je sneller door hebt als je afdwaalt.
Het object van aandacht kan de adem zijn, maar ook een kaarsvlam (trataka), een geleide meditatie, onze zintuigen, ons lichaam.
Meditatie beoefenen we altijd aan het einde van een yoga les. Dit omdat je rustiger kunt zitten na het doen van houdingen en het ademen dan wanneer je met je hoofd nog ‘aan’ meteen zou zitten.
Tijdens de yoga in the mix wisselen we af met hoe en wat in welke volgorde en welke hoeveelheid
Altijd afwisselende, volledige lessen bij Nandita.[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” thickness=”0″ up=”33″ down=”0″][button target=”_self” hover_type=”default” text=”IK MELD ME AAN VOOR EEN PROEFLES” link=”/tarieven”][/vc_column][vc_column offset=”vc_col-lg-4 vc_col-md-4 vc_col-xs-12″][vc_single_image image=”15691″ img_size=”full” qode_css_animation=””][vc_separator type=”transparent” thickness=”0″ up=”50″ down=”0″][/vc_column][/vc_row]